Aardappelgratin

Aardappelgratin, vegetarisch, bijgerecht voor 8-10 pers.

Nodig:

  • 4-5 teentjes knoflook
  • 300 gr geraspte kaas, bijv de AH gratinkaas voor ovenschotels
  • 2 kg aardappels, vastkokend
  • 50 gr roomboter
  • peper, zout, nootmuskaat en paprikapoeder
  • 2 groentebouillontabletten
  • eventueel wat rucola of groene kruiden

Verwarm de oven voor op 200°. Maak een sterkte bouillon van 500 ml water en de bouillontabletten. Pel de knoflook en hak de teentjes met een mes heel fijn. Schil de aardappels en snijd of schaaf ze in heel dunne plakjes (leg ze niet in water). Beboter een grote ovenschaal en leg er een laag aardappelschijfjes in. Strooi er de knoflooksnippers over en bestrooi met zout, peper , nootmuskaat en wat kaas. Maak zo verschillende lagen en bewaar 1/3 deel van de kaas voor de bovenste laag. Giet de bouillon voorzichtig langs de zijkant van de schaal, totdat de aardappels voor 3/4 deel onder staan. Strooi de rest van de kaas over de bovenste laag aardappels en verdeel de rest van de boter er in vlokjes of plakjes overheen. Strooi er naar wens wat paprikapoeder over. Zet de schotel 60 minuten in de oven maar schakel bij gebruik van een heteluchtoven de temperatuur na 10 minuten terug naar 180 graden. Garneer na het bakken eventueel met wat rucola of groene kruiden.

Print Friendly

Beoordeling

  • (0 /5)
  • (0 Beoordeling)

Delen!