Speltbrood met 3 tapenades

Nodig:

  • Speltbrood: 500 gr speltmeel, 1 zakje droge gist van 7 gr, 280 ml warm water, 8 gr zout, klontje (room)boter (gesmolten, ong 20 gr)
  • Tomatentapenade: 100 gr zongedroogde tomaatjes  op olie (uitgelekt), 1 teentje knoflook (fijngesneden), 2 theelepels kappertjes, 2 cm rode peper (in stukjes, zaadjes verwijderd), 2 eetlepels olijfolie
  • Olijventapenade: 100 gr zwarte olijven zonder pit, 1 teentje knoflook (fijngesneden), 2 theelepels kappertjes, 2 theel. gedroogde Italiaanse groene kruiden, 3 eetlepels olijfolie
  • Tonijntapenade:  1 blijkje tonijn (uitgelekt), 1 blikje ansjovis (uitgelekt), 10 zwarte olijven, 2 zongedroogde tomaatjes, 1 teentje knoflook (fijngesneden), 2 theelepels kappertjes, 3 eetlepels olijfolie

Bereiding brood: meng alle ingredienten in een kom (houd 1 eetlepel meel achter voor de garnering) en kneed er met de hand een soepel deeg van. Laat 1 uur afgedekt rijzen. Kneed daarna nog even goed door en laat opnieuw 1 uur afgedekt rijzen. Kneed weer even door en maak er een ronde bol van. Leg deze bol op een bakplaat en maak enkele insneden in de bovenkant van het brood. Bestrooi met de overgebleven eetlepel meel. Zet het deeg in een voorverwarmde oven op 200 gr gedurende 30 minuten.

Bereiding tapenades: doe per  tapenade de ingredienten in een kom en pureer met een staafmixer. Voeg desgewenst nog wat olijfolie en peper en zout toe.

Print Friendly

Beoordeling

  • (0 /5)
  • (0 Beoordeling)

Delen!